Marnowanie żywności w Polsce. Jak z nim walczyć?
Marnowanie żywności w Polsce to dziś ogromny problem. Podobnie jest także na świecie. Rocznie marnujemy około 5 mln ton żywności. Jak więc temu zaradzić? Trwa kampania informacyjna „Nie marnuj żywności – szkoda planety!”, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Aby uzmysłowić sobie skalę problemu, warto wiedzieć, że w każdej sekundzie w Polsce do kosza trafia ilość żywności równoważna 184 bochenkom chleba – podkreślił wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk podczas konferencji prasowej poświęconej tematowi marnowania żywności w Polsce.
Kowalczyk dodał także, że co roku w Polsce marnujemy około 5 mln ton żywności. Zaś aż 60 proc. tej liczby wynika z działalności samych konsumentów. Co więcej, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czyli FAO, szacuje, że na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności. Zaś wynikłe z tego straty to około 1,3 mld ton żywności, którą mógłby skonsumować ktoś inny.
Spis treści
Marnowanie żywności w Polsce – dane
Według danych, które zaprezentował minister Kowalczyk, podstawowa produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15
proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu. W takim samym stopniu za marnowanie żywności odpowiada przetwórstwo. Jednak najwięcej strat pochodzi z gospodarstw domowych.
Najczęściej wyrzucamy pieczywo. Wśród najczęściej marnowanej żywności są świeże owoce, warzywa, wędliny i napoje mleczne.
– To tym bardziej zaskakuje, że cały czas mówimy o naszym wielkim szacunku dla chleba – powiedział szef resortu rolnictwa.
Kowalczyk zwrócił także uwagę, że choć w przypadku innych uczestników łańcucha żywnościowego możliwe jest ograniczenie marnowania żywności poprzez regulacje prawne, to w przypadku konsumentów jest to niemożliwe.
Zobacz również: Warzywa i owoce sezonowe w sierpniu. Co jedli Polacy?
Co zrobić, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia?
Zasada 4P. Po pierwsze, istotne jest właściwe planowanie i kupowanie takiej ilości jedzenia, jaką jesteśmy w stanie spożyć. Po drugie i po trzecie, należy właściwie przechowywać żywność i właściwie ją przetwarzać. Zaś po czwarte, ważne jest dzielenie się żywnością z potrzebującymi, np. za pośrednictwem jadłodzielni.
– Dzięki niemarnowaniu żywności możemy mniej intensywnie produkować i jednocześnie wyżywić więcej osób – powiedział Henryk Kowalczyk.
Więcej informacji na temat kampanii „Nie marnuj żywności – szkoda planety!” znajduje się na specjalnej stronie internetowej.
Źródło: MRiRW