Czy warto jeść kaczkę? Rośnie zainteresowanie polskim drobiem
Czy warto jeść kaczkę? Z odpowiedzią na to pytanie nie mają problemów obywatele wielu krajów na świecie. Oczywiście, że tak! Z roku na rok rośnie wolumen eksportu mięsa kaczek z Polski do innych części Europy i świata. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa opublikował właśnie wyniki badania, które przybliża nam sytuację na rynku drobiu.
Polska jest od 2014 r. największym w Unii Europejskiej producentem drobiu. Zaś w 2021 r. nasz kraj znalazł się na trzecim miejscu, po Francji i Węgrzech, pod względem produkcji kaczek. Nasz udział w unijnej produkcji wyniósł 16%. Tak prezentują się podstawowe dane opublikowane we wtorek przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Ponadto warto dodać, że dominującą rasą kaczek hodowanych w Polsce jest Pekin. Jak przypomina KOWR, kaczki tej rasy cechuje krótki cykl produkcji brojlerów. Zwierzęta te mają też niezbyt duże wymagania pokarmowe. Odznaczają się znaczną zdrowotnością i duża zawartość mięsa. To zaś sprawia, że są tak popularne.
Spis treści
Coraz więcej kaczek
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez KOWR, produkcja kaczek w Polsce w latach 2013–2020 znacznie rosła.
Wprawdzie w 2021 r. pogłowie kaczek zmniejszyło się – 6,4 mln sztuk w 2020 roku do 5,3 mln w 2021 roku. Jednak wpływ na tę zmianę, jak wyjaśnia KOWR, miała „sytuacja epizootyczna związana z występowaniem wirusa grypy ptaków i koniecznością likwidacji stad”. I jak zaznacza Ośrodek, mimo tego spadku, pogłowie kaczek w 2021 r. było dwukrotnie większe niż w roku 2012.
Polska z roku na rok eksportuje za granicę coraz więcej mięsa kaczek. „Według danych Ministerstwa Finansów w latach 2012–2021 wartość sprzedaży zagranicznej mięsa z kaczek zwiększyła się z 6 mln EUR do 61 mln EUR, tj. ponad 10-krotnie” – czytamy w komunikacie KOWR.
Na pytanie, czy warto jeść kaczkę z Polski, twierdząco odpowiadają przede wszystkim obywatele Unii Europejskiej.
W 2021 r. większość przychodów uzyskanych z eksportu pochodziła ze sprzedaż do krajów UE. Było to około 84 proc. Natomiast na drugim miejscu, po Unii Europejskiej, znalazła się Wielka Brytania. Stamtąd pochodziło 14 proc. przychodów.
Wróćmy jednak na rynek Unijny. Tutaj w 2021 r. głównym odbiorcą polskiego mięsa kaczego były Niemcy. Ten kraj miał aż 42 proc. udziału w polskim eksporcie kaczego mięsa. Na kolejnych miejscach znalazły się Dania (8 proc.), Czechy i Litwa (po 5 proc.), a także Francja i Rumunia (po 4 proc.).
Czytaj również: Aktualna cena żywca. Pierwszy wzrost od dawna
Czy warto jeść kaczkę? Czy kaczki są zdrowe?
Jak wskazuje KOWR, rosnące zainteresowanie mięsem kaczym wynika zapewne z jego właściwości kulinarnych i zdrowotnych.
Po pierwsze, mięso kaczki jest kruche i soczyste. Po drugie, zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, a dodatkowo jest lekkostrawne.
Co więcej, mięsa kaczki odznacza się zawartością witamin z grupy B oraz A i E. Ponadto jest ono bogate w mikro- i makroelementy. A także stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ona zaś mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Na pytanie, czy warto jeść kaczkę, warto więc odpowiedzieć twierdząco.
Źródło: KOWR