Ceny rolnicze drobiu w maju 2024. Jest drożej
Ceny rolnicze drobiu pod koniec maja odnotowują niewielkie wzrosty. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło najnowszą analizę średnich cen w Polsce. Oto, co z niej wynika.
Analiza zaprezentowana przez MRiRW dotyczy okresu 13-19 maja 2024 roku. Są to najnowsze dane zaprezentowane przez resort. Ministerstwo regularnie publikuje tego typu analizy, których celem jest zaprezentowanie średnich cen w kraju i w poszczególnych jego częściach.
Spis treści
Ceny rolnicze drobiu
Z najnowszej analizy resortu rolnictwa wynika, iż tuszki kurcząt patroszonych (65% kl A) kosztują średnio 10,93 zł za kilogram. To więcej o 3,2 proc. niż tydzień wcześniej, kiedy to kosztowały 10,59 zł za kilogram.
Podobnie wzrost cen widać też w przypadków filetów z kurczaka. Jednak jest on o wiele mniejszy niż w przypadku tuszek. Średnia cena za kilogram filetu z kurczaka wynosi bowiem 17,65 zł. Tydzień wcześniej było to 17,54. Mamy więc wzrost ledwie o 0,6 procent.
Jednak jeśli spojrzymy na wykresy cen rolniczych drobiu obu tych towarów, zauważymy, że od kilku miesięcy utrzymują się one na podobnym stabilnym poziomie. Nie widać tutaj dużych wahań cenowych.
Czytaj także: Kubota Demo Tour 2024 w czterech wyjątkowych lokalizacjach
Czytaj także: Kubota M6002 dane techniczne. Wszechstronny ciągnik o dużej mocy
Średnie ceny sprzedaży
Jak wyglądają natomiast średnie ceny rolnicze sprzedaży drobiu? Oto dane zaprezentowane przez resort rolnictwa w cenach za tonę:
- tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj – 9 906 zł (tydzień wcześniej: 9 579 zł)
- tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – 8 468 zł (8 379 zł)
- tuszki indyków patroszonych 73% – 14 546 zł (13 753 zł)
- ćwiartki z kurczaka – 6 833 zł (6 770 zł)
- skrzydła z kurczaka – 7 735 zł (7 441 zł)
- filety z piersi kurczaka – 18 134 zł (17 965 zł)
- nogi z kurczaka – 8 169 zł (8 153 zł)
- podudzia z kurczaka – 8 358 zł (8 397 zł)
- uda z kurczaka – 8 548 zł (8 551 zł)
- filety z piersi indyka – 19 046 zł (18 976 zł)
- skrzydła z indyka – 8 436 zł (8 514 zł)
- udźce z indyka – 12 035 zł (11 739 zł)
- podudzia z indyka – 7 854 zł (7 471 zł)
- wątroby z kurczaka – 2 262 zł (2 513 zł)
- wątroby z indyka – 6 758 zł (7 188 zł)
Podane powyżej ceny rolnicze drobiu są cenami średnimi dla całego kraju. W poszczególnych regionach różnią się one nieznacznie od siebie. Najdrożej jest w regionach centralnych i południowo-wschodnich. Taniej na północy i zachodzie.
Źródło: MRiRW