Konkurs dla szkół gastronomicznych. Wymyśl wyjątkowy przepis
Ruszyła XII Edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych: Odkryj Smak Polskich Produktów Regionalnych! Konkurs to dobra okazja, aby wypromować nowe, ciekawe przepisy na polskie potrawy.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, a także Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna ogłaszają XII edycję Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych.
Spis treści
Konkurs dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo rolnictwa informuje, iż konkurs skierowano dla uczniów ponadpodstawowych szkół gastronomicznych. Skupia się na promowaniu polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Tematem XII edycji jest danie główne. Zaś w swym składzie powinno ono zawierać co najmniej jeden taki produkt.
Autorzy najlepszych przepisów kulinarnych otrzymają atrakcyjne nagrody, a także dyplomy. To świetna okazja, aby zaprezentować swoje umiejętności, poznać znanych szefów kuchni i nawiązać wartościowe kontakty w branży.
Czytaj także: Premia dla młodych rolników 2023. Jak otrzymać 200 tys. złotych?
Czytaj także: Sprzedaż ciągników w sierpniu 2023 roku
Jak się zgłosić?
Jeśli masz już gotowy, autorski przepis i chcesz wziąć udział w konkursie, zgłoś się za pośrednictwem swojej szkoły. Zgłoszenia należy wysłać na adres:
Biuro Konkursu
ul. K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: [email protected]
Termin składania zgłoszeń w konkursie dla szkół gastronomicznych upływa 11 września 2023 r. Zaś szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie, dostępnym na oficjalnych stronach organizatorów i partnerów konkursu.
Jak będą oceniane przepisy?
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona w dwóch etapach. Pierwszym jest selekcja 8 najlepszych przepisów przez komisję konkursową. Autorzy wybranych prac zostaną zaproszeni do udziału w finale, gdzie będą musieli przygotować swoje danie główne na żywo.
Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna.
Konkurs dla szkół gastronomicznych to okazja do pokazania, jak różnorodna i bogata może być polska kuchnia. Do znanych od lat potraw dzięki takim inicjatywom mogą dołączyć kolejne równie smaczne. Być może któryś z nagrodzonych przepisów zostanie na trwałe w polskiej kuchni?
Źródło: MRiRW